sâmbătă, 29 septembrie 2012

ADN, AYUR-VEDA II CiMPUL TUTUROR POSIBILITATILOR



Diferenta dintre abordarea 'fragmentara' a medicinei si cea 'holistica' este bine surprinsa de catre urmatoarele rinduri ale lui Halil Gibran:

N-a fost decit ieri, cind m-am gindit pe mine
ca pe un fragment vibrind fara ritm, in aceasta sfera a vietii.
Acum stiu ca eu sint sfera si toata viata
in fragmente ritmice care se misca in mine.

Exista un shlokA sanscrit - dicton sau aforism - cu care medicii Ayur-Vedici sint familiarizati si suna cam asa:

Yatha pinde tatha brahmande, yatha brahmande tatha pinde.
Care a fost tradus in multe moduri ca de exemplu:

Cum este atomul este si universul.
Cum este corpul uman este si corpul cosmic.
Cum este microcosmosul este si macrocosmosul.

Acest shlokA este de baza pentru toate conceptele Ayur-Vedice, concepte sau premise ce rezulta din acest dicton de baza. Aceste premize de baza sint dupa cum urmeaza:

1. Toate elementele care structureaza universul si se afla in univers de asemenea structureaza si se afla si in corpul uman.

2. Aceleasi legi ale naturii care opereaza in univers, opereaza si in corpul uman.
Mai mult, aceste afirmatii nu sint in sens pur metaforic, ceea ce inseamna ca le putem lua literal. Astfel cind Maharishi Mahesh Yogi a stabilit ca „intreg universul este in individ„, dupa intelegerea mea aceasta este inteleasa in mod literal. Tot ceea ce este prezent in univers este prezent intr-o forma sau alta, la nivel grosier sau subtil, in corpul uman. Mai mult este vorba de asemenea de a guverna prin aceleasi 'legi ale naturii'. Astfel de idei cuprinse in intregime in constiinta rishilor vedici puteau parea straine mintilor cu citiva ani in urma, dar acum se infiltreaza incet in gindirea oamenilor de stiinta foarte seriosi ai acestui secol. Intr-adevar, ultimul model conceptual al sistemului nervos uman, 'modelul holografic al creierului' este o idee similara.

La fel, urmatoarele rinduri ale lui William Blake:

A vedea o lume intr-un bob de nisip si raiul intr-o floare salbatica,
sa tii infinitatea in palma miinii tale si eternitatea intr-o ora.

Ii urmatoarele aforisme faimoase ale lui Maharishi Mahesh Yogi exprima aceeasi idee: „Fiecare graunte din vlastar contine plinatatea intregului copac„.

Premisele de baza ale Ayur-Vedei, daca sint luate literal si traduse in jargonul stiintific de astazi sugereaza ca lanturile duble de ADN contin in ele toate legile naturii. Intrucit individul este manifestarea finala, prin procesul morfogenezei si diferentierii a informatiei continute in lanturile duble originare si daca individul este asa cum propune Ayur-Veda - microcosmosul universului - atunci trebuie ca acest ADN sa fie microcosmosul universului. Toate legile naturii trebuie sa fie inscrise in ADN. Aceste mici legaturi duble de nucleotide, care se pot observa cu greu chiar si la cele mai puternice microscoape, trebuie sa fie intradevar cimpul tuturor posibilitatilor. Aceasta infinitezimala structura finita trebuie sa adaposteasca intr-o forma nemanifesta toate legile naturii. Aceasta ar putea fi concluzia stiintifica daca premisa de baza a Ayur-Vedei ar fi adevarata. Daca un astfel de lucru ar fi posibil? Sa examinam informatia incitanta scoasa la iveala de literatura stiintifica de-a lungul ultimilor ani.

1. Primul exemplu pe care mi-ar place sa-l iau, este din domeniul imunologiei. Sistemul imunitar al animalelor vertebrate poate sintetiza oriciti anticorpi. Functia acestor anticorpi este de a proteja animalele de invadatorii sau antigenele potential distrugatoare. Intrucit aproape totul in univers poate fi periculos, sistemul imunitar trebuie sa aiba abilitatea de a genera anticorpi aproape la tot ceea ce exista. Itim ca intradevar aceasta este situatia. Itim ca de asemenea toate organismele sint echipate cu un numar limitat de gene in momentul conceptiei. Acest numar limitat este de obicei mai mic decit un milion. De la acest numar limitat citeodata organismul este capabil sa produca un numar nelimitat de gene, fiecare gena fiind specifica pentru un singur anticorp. Acest lucru se intimpla deoarece celulele embrionului timpuriu contin in schimbul genelor complete, gene incomplete sau componentele simple ale genelor. Printr-un proces de combinare, informatiile din aceste gene pot fi rearanjate astfel incit pot fi produse gene pentru orice tip de anticorp. Astfel, o cantitate limitata de material genetic poate genera o cantitate nelimitata de informatie ce poate fi utilizata in sinteza unei cantitati nelimitate de anticorpi.

Acelasi proces poate apare in limfocitele-T, unde de asemenea miliarde sau cel putin un numar nelimitat de receptori pentru diferiti alergeni poate fi sintetizat dintr-o cantitate limitata de material genetic. Ce este chiar mai fascinant este ca aceasta capacitate virtual nelimitata de a genera anticorpi si receptori nu este ca raspuns la antigene sau alergeni particulari ci mai degraba ca o anticipare a existentei acestor antigene si alergeni in univers. Este ca si cum ADN stie de existenta acestor antigene in univers chiar inainte de a veni in contact cu ele. Cel putin deocamdata, in ceea ce priveste sistemul imunitar, dictonul: Yatha pinde tatha brahmande, pare sa contina intregul adevar.

2. Al doilea exemplu pe care mi-ar place sa-l iau este din ceea ce noi invatam despre efectul placebo si mecanica creatiei in corpul uman. Pe durata ultimilor citiva ani, biologii si-au concentrat atentia pe efectul placebo. Placebo-urile sint din punct de vedere biologic substante inerte care determina fara indoiala raspunsuri fiziologice dramatice incit persoana care le ingereaza face asa cu credinta ca ele determina un efect biologic particular. Raspunsurile placebo sint studiate in diferite sindroame dureroase si s-a decoperit ca pacientii care sufera de conditii extrem de dureroase obtin adesea o usurare din ingerarea sau administrarea substantelor biologice inerte. Experimente recente au aratat ca aceste raspunsuri placebo pot fi inversate prin opioidul antagonist - nelaxon, sprijinind faptul ca efectul palcebo este mijlocit prin eliberarea substantelor endogene opioide. Substantele opioide endogene sau endorfinele sint compusi de tip morfina care din punct de vedere biologic au putere analgizanta.
Ingerarea substantelor cu credinta ca sint analgetice are ca rezultat secretia endorfinelor in sistemul nervos central. Aceste endorfine sint apoi conectate la receptori opioizi specifici si usureaza durerea. Acesta este un exemplu foarte bun de ceea ce a fost recunoscut ca fiind conexiunea psiho-fiziologica. O credinta este non-materiala, este la nivelul abstract al gindirii, o emotie sau o dorinta, este un impuls al inteligentei. In acest caz, acest impuls non-material al inteligentei, dar foarte specific, a fost transformat intr-o proteina materiala, foarte evidenta, cu o actiune biologica foarte specifica, mediata de receptori biologici specifici.

Lucrul cel mai interesant totusi este ca efectul placebo nu actioneaza doar in sindromele dureroase dar si intr-o mare varietate de conditii. Ele au fost utilizate efectiv in tratamentul citorva oameni ce sufera de singerari gastrointestinale, deficienta hormonului de crestere, hipogonadism, hipotensiune, angina pectorala, stari de anxietate, tahicardie si chiar cancer. Deci se pare ca simpla credinta ca o substanta particulara are un efect biologic particular va determina intr-o persoana particulara, avind credinta respectiva, raspunsul biologic necesar. Cu alte cuvinte, diferitele impulsuri ale inteligentei, vor determina diferitele efecte biologice. Modelul endorfinelor in sindroamele de durere sugereaza ca aceste efecte biologice trebuie mediate prin sinteza si secretia compusilor biochimici complexi dar specifici. Ce vedem aici este ca in fiecare caz o dorinta specifica a fost transformata intr-o substanta materiala specifica pentru a efectua un raspuns biologic specific. In afara constiintei non-materiale materia a fost structurata si sintetizata.

Ceea ce este interesant este ca pentru aceasta transformare nu sint necesare eforturi constiente, exercitii intelectuale, activitate intensa. Este un proces complet lipsit de efort si spontan. Singura conditie este 'dorinta' inteligentei impulsive in pura inocenta. Restul este complet automat. Proteinele complexe specifice in actiune, conectate cu receptorii specifici sint sintetizati inginereste, pur si simplu prin exprimarea dorintei specifice la un nivel foarte adinc al constiintei. Desi oamenii de stiinta recunosc din ce in ce mai mult efectul placebo, si sint foarte intrigati de el, ei nu sint capabili sa explice modul cum acesta functioneaza.

In ultimii aproximativ 35 de ani, Maharishi Mahesh Yogi a sustinut ca:

1. Constiinta este cimpul tuturor posibilitatilor;
2. Materia este structurata in afara constiintei;
3. O persoana stabilita in sine, adica in 'constiinta pura', are o implinire spontana a dorintei.

Recent, el a descris toata creatia, ca fiind compusa simultan din constiinta, inteligenta si materie, aceasta trinitate - samhita: rishi, devata si chandas sau cunoscator, procesul cunoasterii si cel cunoscut.

Astfel, constiinta sau 'inteligenta pura' este domeniul tuturor posibilitatilor. Perturbatii in acest cimp dau nastere la impulsuri specifice ale inteligentei, care au apoi ca rezultat exprimari materiale specifice. Implicatiile in biologie ale acestei viziuni sint enorme.
Noi avem in sistemele noastre biologice o gama larga de receptori specifici. Faptul ca un agent farmaceutic particular are un efect specific in sistemul nostru inseamna ca trebuie sa existe un receptor specific pentru acel agent farmaceutic particular. Astfel, cind luam valium sau nitroglicerina si obtinem ca efect un raspuns terapeutic este pentru ca noi avem receptori pentru acest agent farmaceutic in corp. Intrucit nu a fost in intentia naturii de a structura si construi acesti receptori pentru conectarea valiumului sau nitroglicerinei, existenta acestor receptori poate sa insemne doar ca organismul trebuie sa aiba abilitatea de a sintetiza si secreta compusi biochimici specifici conectati cu acesti receptori.

Descoperirile asupra efectului placebo arata ca intradevar asa stau lucrurile. Ii noi toti avem in noi un potential terapeutic de o marime uriasa: abilitatea de a evoca si genera orice tip imaginabil de raspuns fiziologic si terapeutic si astfel capacitatea de a altera expresia oricarui proces patogenetic. Intrucit noi sintem expresia manifestarii finale a ADN, cu care ne-am nascut noi toti, toata aceasta capacitate de a genera raspunsuri fiziologice diferite trebuie sa fie structurata in ADN.

Este pertinent sa subliniez faptul ca programul MT, Meditatia Transcendentala asa cum este predat de Maharishi Mahesh Yogi, familiarizeaza practicantii sai cu 'experienta constiintei pure', in timp ce programul MT-Sidhi familiarizeaza practicantii sai cu 'dinamicile constiintei pure'.
Conform cuvintelor lui Maharishi: „Constiinta are fiziologia sa proprie. Cind gindurile sint proiectate din cimpul unificat, cimpul constiintei pure, unde inteligenta si materia sint complet unificate, ele sint imediat transformate in materie. Materia este in perfecta armonie cu inteligenta. Echilibrul perfect la nivelul materiei este rezultatul activitatii de autoreglare a constiintei. Acesta este echilibrul perfect al trinitatii rishi, devata si chandas, infuzat in materie. Materia este structurata in mod constant de impulsurile constiintei. Daca constiinta este imbinata perfect cu materia, atunci materia este totdeauna in echilibru in structurasi functia sa.

Pentru acest motiv 'experienta constiintei pure' sau cimpului unificat este de o primordiala importanta in rindul strategiilor Ayur-Vedice Maharishi.
Pe durata procedurilor MT-Sidhi, sint generate 'impulsuri in experienta constiintei pure'. Aceste impulsuri au ca rezultat efectele dorite in mod spontan si practicantii programului MT-Sidhi raporteaza adesea implinirea spontana a dorintelor si 'sprijinul naturii'. De aceea este usor pentru ei sa inteleaga ca constiinta este 'cimpul tuturor posibilitatilor'.
Pentru cei care nu sint familiarizati cu nivelul acestui subiect, cu 'experienta constiintei pure', datele obiective despre efectul placebo pot oferi o introspectie in 'dinamicile constiintei pure' si sa conduca mai departe la validitatea afirmatiei ca: „constiinta este ultimul fundament din care este structurata creatia materiala”.

Intelegerea efectului placebo poate avea o legatura vitala in intelegerea noastra obiectiva a mecanismelor creatiei intregului univers. Aceasta pentru ca aceleasi legi ale naturii opereaza atit in microcosmos cit si in macrocosmos. La fel cum psihicul fiecarui individ se manifesta pe el insusi in materie prin intermediul impulsurilor 'inteligentei creatoare' tot asa psihicul cosmic se manifesta pe el insusi in creatia cosmica, gindind literalmente orice forma de existenta din univers.

Chandogya Upanishad descrie acest proces foarte frumos. Citez:
Fiirea pura gindind la ea insasi:
'Pot sa devin multe, pot sa iau forma!' - creeaza lumina;
Lumina gindind la ea insasi:
'Pot sa devin multe, pot sa iau forma!' - creeaza apele;
si apele gindind la ele insele:
'Pot sa devin multe, pot sa iau forma!' - creeaza pamintul.

In acest mod s-a nascut intregul univers din Afiirea pura. Aceasta Afiire, care este esenta subtila a fiecarui lucru, aceasta realitate suprema, sinele a tot ceea ce exista, aceasta esti tu.

3. Ultimul exemplu, pe care mi-ar place sa-l discut este din domeniul endocrinologiei. In ultimii ani, a devenit din ce in ce mai clar ca schimbarile dependente de timp in functiile metabolice si endocrinologice sint de o importanta fundamentala. Periodicitatile de ordinul minutelor, orelor, zilelor, saptaminilor, lunilor sint toate recunoscute in fiziologia umana. Ii este recunoscut, ca aceste ritmuri biologice sint de o importanta fundamentala pentru sanatate. Toate organele si glandele par sa functioneze in cicluri de repaus si activitate. Aceste cicluri sint legate de ritmurile mediului inconjurator, ca ciclurile zi-noapte si schimbarile anotimpurilor. La rindul lor, aceste ritmuri ale mediului sint legate de ritmurile cosmice, fundamentale pentru natura. Aceste ritmuri au fost deja discutate in sectiunile precedente. Corespunzator acestor patru evenimente ritmice ale mediului, in interiorul tuturor organismelor vii se afla si ritmuri biologice autogenerate.

Ciclul veghe-somn este in armonie cu ritmul circadian zi-noapte. Exista o secretie periodica a hormonilor suprarenali, hipotalamici si pituitari. La multe specii, aceste ritmuri pot fi recunoscute adesea prin modificarile pe care acestea le aduc in comportament. Nu intimplator, cirtita iese afara de sub pamint pentru a semnala aparitia primaverii, nu intimplatoare sint perioadele de imperechere la hamsterii siberieni, in acord cu modificarea marimii testiculelor la masculi, care se maresc si se micsoreaza in fiecare an treptat, din primavara pina in toamna. Numeroase astfel de exemple ce abunda printre speciile vii arata incorporarea ritmurilor mediului in fiziologia lor. Ritmurile cosmosului sint programate literalmente in structura genetica a celulelor vii. ADN-ul contine in interior in forma sa nemanifesta, temele muzicale, simfoniile in care danseaza chiar si galaxiile in masuri ritmice.
Din nou: Yatha pinde tatha brahmande.

Putem observa astfel ca ADN-ul este cu adevarat microcosmosul universului. „Este punctul de jonctiune unde nemanifestul continind totalitatea tuturor manifestarilor, intilneste manifestul, unde cimpul unificat al posibilitatilor infinite se reintegreaza in materia finita.„ spune Maharishi.

Nu este de mirare deci, ca viata are cu ea un 'ceva' familiar si ca experientele vietii pot sa ne apara citeodata sa aiba o calitate 'deja vue' in ele. Pentru a-l cita din nou pe marele poet indian si vizionar Rabindranath Tagore:

Nu am fost constient cind am trecut pentru prima oara, pragul acestei vieti.
Care a fost puterea care m-a facut deschis in afara in aceast vast  mister,
ca un boboc in padure, la miezul noptii.
Cind dimineata am privit dupa lumina, am simtit intr-o clipa,
ca nu eram strain in aceasta lume, ca necuprinsul fara nume si forma,
m-a luat in bratele sale in forma mamei mele.

Exemplele de mai sus si aceste noi introspectii in cunoastere si inteligenta continute in ADN, ne dau o imagine incitanta asupra adevaratului potential al naturii umane. Pe masura ce mai multi indivizi devin deplin constienti de puterile extraordinare din ei insisi, noi sintem destinati a vedea o faza de tranzitie in societatea noastra si deschiderea in noua era a 'Era Iluminarii'.
Maharishi Mahesh Yogi rezuma capacitatile adevarate ale omului in urmatoarele cuvinte: „Prin fiecare gind, cuvint si actiune, fiecare individ este supus influentei mediului si aceasta influenta nu are limite, este continua mereu si mereu si atinge fiecare nivel al creatiei. Fiecare individ, prin fiecare gind, cuvint, actiune, cutremura intreg universul. Acesta este statutul individului !„
 „El este conectat cu intreg universul prin fiecare particica a activitatii sale. Ii un individ pare a fi limitat de limitele casei sale, ale propriului sau corp, dar in realitate aspectele subtile ale individualitatii merg sa faca universala existenta. Ii un individ nu este niciodata un individ izolat ci el este intim conectat cu intregul cosmos. Chiar mai mult decit atit, el impartaseste responsabilitatile vietii, ale intregului cosmos. Intregul univers se afla in individ, existenta cosmica se afla in existenta individului, viata cosmica se odihneste in viata individului si viata individului se extinde la viata cosmica. Individul si cosmosul sint interdependente. Nici unul dintre ele nu este independent de altul, fiecare miscare a individului cutremura cosmosul, universul reactioneaza la actiunile individului, fiecare individ are aceasta putere ce cutremura universul. Se poate considera individul ca o celula a organismului universului, sau ca un organ din marele organism al cosmosului. Cind doar o singura celula este infectata, intregul organism simte efectele din plin. La fel, daca orice alta parte a corpului este bolnava, celula simte si ea efectele. O sanatate adevarata, cuprinzatoare, intreaga inseamna un individ sanatos, o societate sanatoasa si un mediu sanatos.„
Tehnicile Ayur-Vedei Maharishi conlucreaza pentru a crea un echilibru intre organism, minte si constiinta si mediu si au drept scop restabilirea mecanismelor homeostatice si ciclurilor de reactie inversa la toate nivelele existentei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu