sâmbătă, 29 septembrie 2012

EFECTUL HRANEI ASUPRA DOSHELOR



Intrucit alimentele sint o parte din corpul nostru, ele de asemenea sint caracterizate ca avind doshe predominante. In general, sfaturile sint ca o persoana sa manince alimente ce descresc doshele sale predominante si cresc doshele secundare sau subordonate.
Astfel, o persoana cu constitutie kapha predominanta ar trebui sa manince o hrana care sa descreasca kapha si sa creasca pitta si vata. Astfel, o persoana va fi sfatuita sa evite bananele, pepenii, nucile de cocos, strugurii, papaias, ananas si produsele lactate ele toate fiind alimente kapha si ar putea fi incurajata alimente uscate, rodii, "cran-berry", orez Basmati si varza de Bruxelles care sint benefice pentru constitutia kapha.
In mod similar, o persoana cu o constitutie predominat pitta va face bine daca va lua alimente ce sa descreasca pitta ca sparanghel, varza, castraveti, cartofi, ciuperci, verdeturi, broccoli, conopida, laptuca, varza de Bruxelles si zucchini si sa evite alimente ce cresc pitta ca ardei iuti, ridichi, rosii, morcovi, sfecla, ceapa, usturoi si spanac.
Calitatile predominante ale unui aliment particular si efectele sale asupra diferitelor doshe sint determinate prin tipul senzatiilor gustative sau experienta alimentului evocata prin receptorul gustativ limba.
Exista 6 tipuri de senzatii gustative: dulce, amar, astringent, sarat, iute si acru. Dieta noastra este considerata echilibrata doar daca satisface toate cele 6 gusturi. Aceste gusturi de baza sint rezultate de asemenea din cele 5 elemente. Din elementele apa si pamint rezulta gustul dulce, din elementele pamint si foc gustul acru, din elementele apa si foc gustul sarat, din elementele foc si aer gustul iute, din elementele aer si spatiu gustul amar si din elementele pamint si aer gustul astringent.
Din principiile de baza devine evident ca alimentele cu gust:
- dulce, acru si sarat vor creste kapha si vor descreste vata,
- iute, amar si astringent vor creste vata si vor descreste kapha,
- iuti, sarate si acre vor creste pitta iar alimentele
- dulci, amare si astringente vor descreste pitta.


Calitatea alimentelor de asemenea afecteaza doshele.
Calitatile hranei sint descrise ca: grele, grase, usoare, uscate, fierbinti, reci.
- Alimentele grele si grase ca: produsele lactate, laptele, untul, gee, mincaruri grase si cu ulei, brinza, iaurtul, smintina, nucile, bananele si orezul maresc kapha si descresc vata.
- Alimentele usoare si uscate ca: orzul, porumbul, meiul, ovazul, fasolea, lintea, dahl si fructele cu exceptia bananelor cresc vata si descresc kapha.
- Alimentele fierbinti cresc pitta si cele reci descresc pitta.

Introducerea alimentelor poate fi condusa de asemenea de anotimpuri.
- Primavara si iarna tirziu este agravata kapha si luarea alimentelor kapha trebuie diminuata.
- Vara tirziu si toamna devreme este agravata pitta si alimentele pitta trebuie diminuate.
- Toamna tirziu si iarna devreme este agravata vata si alimentele vata trebuie diminuate.
Cititorul nu ar trebui sa se descurajeze daca recomandarile anterioare par prea complicate. Se stie in mod general ca o persoana va fi atrasa in mod natural de un anumit tip de element care este potrivit fiziologiei sale. Inteligenta creatoare a naturii influenteaza in mod automat persoana vata sa aleaga si sa prefere alimente cu gust dulce, acru si sarat, persoana pitta alimentele cu gust astringent, dulce si amar si persoana kapha alimente cu gust astringent, iute si amar.
Mai mult, anotimpurile favorizeaza dezvoltarea in abundenta a alimentelor potrivite in mod natural. Alimentele kapha nu cresc in mod natural iarna si alimentele pitta sint in mod natural rare vara. Pentru cumparatorul care merge la piata, alimentele vechi sint disponibile in anotimpuri vechi si sfatul detaliat dat mai sus ar putea fi potrivit.
Sfatul este usor superfluu pentru un individ nestresat care traieste in mod spontan in armonie cu natura. Aceasta 'actiune spontana corecta' pare a fi o abilitate naturala a persoanei ale carei minte, simturi, corp si intelect sint in echilibru fiecare cu fiecare si cu sursa lor, constiinta pura. Subiectul 'actiunii spontane corecte' a fost tratat mai in detaliu de Maharishi Mahesh Yogi in cursul de Itiinta Inteligentei Creatoare (SCI) si nu va fi tratat aici.
De notat aici este ca regulile calauzitoare privitoare la consumarea alimentelor efectul hranei asupra diferitelor doshe si alte principii subliniate mai sus formeaza o componenta majora a tehnicilor de prevenire si strategiilor terapeutice Ayur-Veda Maharishi utilizate pentru a corecta agravarile doshice ce determina diferite boli.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu